Sveriges landskapsblommor: Västergötland – Ljung

Ljung (calluna vulgaris) är en starkt förgrenad dvärgbuske. Den är en av de vanligaste blommorna i Norden.

Utseende

Ljungen kan bli upp till 50 cm hög och lika bred om den trivs där den står. Den är risaktig och har små barrlika blad med blommor i ensidiga klasar. Beroende på vilken typ av ljung det är kan den ha olika färger. Några exempel är Alba Plena (vita blommor och gröna blad), Aurea (gulaktiga blad som får bronsnyans under vintern) Allegro, Alportii (båda med mörkgröna blad och purpurröda blommor), Sister Anne (silvriga blad och purpurröda blommor) och Red Favourite (med mörkrosa blommor och gröna blad). Med andra ord finns det gott om färger att välja mellan, både när det gäller blommor och blad. Dessutom kan en frisk ljungplanta leva ända upp till 40 år, så det är en även en god dekorationsinvestering. Den blommar från sensommaren ända fram till vinterns första frost.

Utbredning

Ljungen finns överallt i Europa och är väldigt livskraftig, eftersom den inte har mycket som hotar dess existens. Det enda som skulle kunna vara ett hot är att deras favoritmiljö är hedar, som det blir färre och färre av, men de kan växa i princip överallt så länge det inte är för skuggigt eller torrt: även om alla Sveriges hedar skulle försvinna skulle ljungen överleva.

Att ta hand om ljung

Ljungen är en mycket populär blomma att ha i hemmet, vare sig det är inomhus i kruka eller utanför i trädgården. Om man vill att sin ljung ska frodas ska man plantera den i sur, väldränerad, humusrik men inte alltför näringsrik jord i soligt läge med gott om plats, där den fritt kan breda ut sig. Plantera den inte för djupt; den har ett väldigt grunt rotsystem. Den måste vattnas ofta så att den inte torkas ut. För att vara på den säkra sidan är det bäst att alltid hålla jorden våt. Om ljungen växer i en trädgård kan den behöva extra skydd av granris eller halm för att klara av vinterkylan.

One thought on “Sveriges landskapsblommor: Västergötland – Ljung

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *