Sveriges landskapssvampar: Skåne – Ängschampinjon

(Bild tagen av Michael Krikorev)

Ängschampinjon (agaricus campestris) är en matsvamp som växer i hela Sverige.

Utseende

Ängschampinjonens hatt är välvd, har en vitaktig färg och blir ca 5-10 cm bred. Kanten på hatten kan ibland vara lite rosatonad. Skivorna är hos unga exemplar rosaaktiga, men blir svartbruna när de blir äldre. Även svampens sporer är svartbruna. Foten är vitaktig, men gulnar ofta mot basen. Dess höjd är ca 3-6 cm. På foten finns, som hos andra champinjoner, en tunn och skör ring. Den har ingen strumpa.

Utbredning

Ängschampinjonen kan hittas både sommar och höst på öppen mark, särskilt ängsmarker, hagar och gräsmattor. Svampens fruktkroppar uppträder ofta tillsammans och den hör till de svampar som kan ingå i häxringar (som också kallas för älvringar).

Smak

Ängschampinjonen har en mild smak och dess kött är vitt med svag rodnad. Den kan användas till många olika maträtter, som t. ex. stuvningar och soppor. Unga svampar kan dessutom användas i sallader.

Kan misstas från andra svampar

Eftersom den inte har några extrema skiljetecken är det inte helt ovanligt att denna svamp blir ihopblandad med andra svampar som har liknande utseende:

  • Strandängschampinjon, är något kraftigare och större, doftar annorlunda från ängschampinjonen.
  • Vägchampinjon, även den något kraftigare och större, med en dubbel ring. Den är, precis som ängschampinjonen, fullkomligt ätbar.
  • Giftchampinjon, gulnar omedelbart efter att man skrapar på den och är, som namnet indikerar, giftig.

VIKTIG INFORMATION!

Det finns ännu en svamp som också misstas för att vara ängschampinjon, trots att det finns vissa skarpa skillnader mellan dem: vit flugsvamp. Varje år är det många som plockar den vita flugsvampen i tron om att det är en champinjon, och i de värsta fallen äter de svampen. Om man inte åker till sjukhus i tid när man ätit denna svamp är det stor risk att det leder till döden. Den vita flugsvampen har helvita skivor till skillnad från ängschampinjonens brunsvarta, så håll koll på det när du är ute och plockar svamp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *