Sveriges landskapssvampar: Öland – Vårmusseron

(Bild tagen av Michael Krikorev)

Vårmusseron (calocybe gambosa) är en ätbar skivling.

Utseende

Vårmusseronen har en vit till gräddvit hatt, ofta med en lätt skiftning i rosa eller grågult. Hatten blir 5-12 cm bred och är först kullrig för att sedan få en mer välvd form. Kanten på hatten är länge inrullad och mjukt vågig. Svampens skivor är urnupna, tunna och tätt sittande. Foten är förhållandevis kort och kraftig och vit till färgen. Dess mått är omkring 3-7 cm i höjd och 1-3 cm i diameter. Kännetecknande för svampen är också att dess doft och smak är mjölaktig. Den har en tendens att bli angripen av larver.

Utbredning

Vårmusseronen är särskilt vanlig på Öland och Gotland. Den växer på kalkrika ängsmarker och gräsmattor runt maj till juni där den bildar häxringar.

Ätbar, men är den god?

Vårmusseronen är en matsvamp som har en väldigt kraftig mjölsmak som har en tendens att dominera den maträtt den har använts i. Det är därför en splittrad fråga om vårmusseronen är en god svamp, men för er som antingen redan har prövat vårmusseron och gillar dess smak eller er som gärna vill pröva dem sägs det att det bästa sättet att åtnjuta en vårmusseron är genom att smörsteka den.

Liknar vissa giftsvampar

Vårmusseron är ännu en svamp som har liknande utseende med andra, giftiga svampar och därför krävs det att man tittar noga på den svamp man plockar. Om du känner att du inte har tillräckligt mycket erfarenhet är det bättre att överlåta plockandet till mer erfarna svampplockare. Om du ändå vill ge dig ut och leta efter denna svamp är det bra att veta några av skillnaderna som finns mellan den och dess giftiga kusiner:

  • Bolmörtsskivling är en giftsvamp som kan likna vårmusseronen väldigt mycket, men skiljer sig bl a genom att ha en mer gulvit till gråaktig hattfärg och rosa sporpulver. Gör ett sporprov för att vara på den säkra sidan.
  • Gifttråding har en klockformad hatt, rodnar vid beröring och har brunt sporpulver.

2 thoughts on “Sveriges landskapssvampar: Öland – Vårmusseron

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *