Sveriges landskapssvamp: Närke – Stolt fjällskivling

(Bild tagen av Michaek Krikorev)

Stolt fjällskivling (macrolepiota procera) är en hattsvamp.

Utseende

När den är ung har stolt fjällskivling en klotformad och gråbrun hatt; med åldern blir den välvd till utbredd med en liten puckel med uppsprickande bruna fjäll mot en vit botten. Hatten kan bli så stor som 40 cm i diameter. Dess skivor är täta, fria och vita, och blir med åldern ibland svagt brunfläckiga. Dess fot är ihålig, seg och vit med ett brunvattrat mönster och uppsvälld fotbas. Dess ring är kraftig, lätt att lossa och kan föras upp och ned på foten (precis som en ring på ett finger). Dess kött är vitt med en behaglig nötlik smak och lukt.

Utbredning

Stolt fjällskivling växer nästan endast i de södra och mellersta delarna av Sverige. Den föredrar att växa i skogsbryn, på ljusa platser i löv- och barrskog och på betade ängar.

Delikat matsvamp

Med sin behagliga mandelliknande smak är stolt Fjällskivling en väldigt delikat matsvamp. Olika delar av svampen har olika rätter de används bäst till: hatten är bäst stekt i rikligt med smör, ringen som sitter under hatten är en delikatess som helst ska ätas rå och foten kan torkas och malas för att sedan användas som smaksättare i grytor, stuvningar och redningar.

Liknelser med andra svampar

Man måste vara försiktig när man plockar stolt fjällskivling eftersom den har många liknelser med två ganska giftiga svampar. Panterflugsvamp och brun flugsvamp har båda ljusa plättar som kontrasterar en mörkfärgad hatt medan fjällskivlingar har mörka fjäll på vitaktig hatt. Håll det i tanke om du vill ge dig på att plocka denna svamp.

Den har också liknelser med andra fjällskivlingar, men dessa är inte giftiga och är därför ofarliga att plocka:

-Puckelfjällskivling har brantare puckel och sämskfärgad hatt.

-Rodnande fjällskivling har inte en vattrad fot och rodnar vid skrapning.

-Stjärnskivling är mindre med stjärnlikt uppspucken hatt.

-Olivfläckig fjällskivling har brantare puckel, grönaktiga fläckar på sin hatt och fot samt smutsrosa sporpulver. Detta är en mycket sällsynt svamp.

One thought on “Sveriges landskapssvamp: Närke – Stolt fjällskivling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *