Sveriges landskapssvampar: Dalsland – Smörsopp

(Bild tagen av Michael Krikorev)

Smörsopp (suillus luteus) är en sopp som förekommer i hela Sverige.

Utseende

Smörsoppen har en välvd hatt som ofta blir slemmig när det regnar. Hattens färg är brun, ofta med en grålila ton. Den har rör som är täckta av ett hudartat hylle. Dessa rör är gulvita när den är ung, men blir helt gula med åldern. Dess fot kan gå från vit till gulvit och är grynig ovanför den kraftiga ringen, som är vit när svampen är ung och mörknar allteftersom svampen blir äldre. Ringen kan ibland falla av helt. Svampens kött är gulvitt med mild smak och doft.

Utbredning

Smörsoppen finns över hela Sverige och växer helst bredvid tallar. Den trivs bäst längs sandiga skogsvägar och på tallhedar.

Bra matsvamp, men…

Smörsoppen är en uppskattad matsvamp, men den sega, slemmiga hatthuden kan ge matsmältningsproblem, samt förstöra annan svamp som soppen förvaras med. Därför rekommenderas ofta att hatthuden dras bort från plockad smörsopp, gärna redan i skogen. Ta också gärna endast de yngre, mer fasta svampexemplaren då de äldre svamparna ofta är lösa och oaptitliga i konsistensen. Ta bort rören om de känns mjuka och svampiga. Soppen åtnjuts bäst tillsammans med andra svampar i t. ex. pytter, köttfärsåser och grytor.

Smörsopp kan, precis som andra svampar i släktet suillus, orsaka allergiska reaktioner hos vissa människor, så tänk på det när du smakar den för första gången.

Liknande svampar

Det finns några svampar som smörsoppen kan förväxlas med, men ingen av dem är giftiga. Både grynsoppen (saknar ring) och lärksoppen (guldgul till rödbrun hattfärg och inga smörgula rör) är matsvampar och fungerar lika bra att ha i en maträtt som smörsoppen. Slemsoppen (slemring kring den tunna foten och rörmynnigar som är större, kantigare och ej smörgula) har däremot inget matvärde och bör därför inte plockas.

2 thoughts on “Sveriges landskapssvampar: Dalsland – Smörsopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *