Sveriges landskapsblommor: Närke – Gullviva

Gullvivan (primula veris) är en av de första blommorna som sticker fram på våren. Tidigare namn på blomman var Gulviva och Guldviva. Den är en gammal ört som har funnits länge i Sverige. Förr använde man den till medicinalväxt och gjorde även vin och oxläggevin på den. Dessutom färgade man öl och snus på de gula blommorna.

Utbredning

Gullvivan växer överallt i Europa. I Sverige är det dock bara på den södra halvan som gullvivan är vanlig. Högre upp är det alldeles för kallt för dem att frodas. Trots det kan det ibland sticka upp en och annan gullviva även i de kallaste landskapen, men det är väldigt ovanligt. Den föredrar att växa på ängar och backar, och gillar kalkgynnad jord (för er som kanske vill plantera några hemma).

Utseende

Gullvivan har solskensgula, strutliknande blommor som växer i en klase på en rak stängel från en ljusgrön bladrosett och lansettlika blad. Den kan bli ca 20-30 cm hög och blommar i maj-juni.

Det finns en gullvivemutation som får röda blommor istället för gula. Om man korsar en muterad gullviva med en vanlig får man en orangeaktig gullviva.

Fridlyst i Sverige

Gullvivan har blivit fridlyst eftersom antalet gullvivor har gått ner i antal de senaste åren. Beroendo på vilket landskap man plockar dem finns det olika regler för hur man får hantera den. I Skåne län, Hallands län och Örebro län är det helt förbjudet att plocka eller skada gullvivor. I resten av Sverige får man plocka en bukett så länge den endast är till privat bruk. Man får inte gräva upp eller dra upp blommorna med rötterna och man får heller inte samla in exemplar för försäljning eller andra kommersiella ändamål.

Humledrottningar älskar den

Gullvivan är viktig för alla humledrottningar som vaknar upp på våren. Humledrottningar behöver äta mycket när de vaknar för att kunna bygga upp nya samhällen och gullvivans gula blommor är en av deras favoriter att ta näring ifrån.

2 thoughts on “Sveriges landskapsblommor: Närke – Gullviva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *