Sveriges landskapssvamp: Östergötland – Kantkremla

(Bild tagen av Michael Krikorev)

Kantkremlan (russola vesca) är en delikat matsvamp.

Utseende

När den är ung är kantkremlan halvklotformad, men får med med åldern välvd till utbredd hatt med en nedsänkt mitt. Den blir lätt klibbig när det är fuktigt ute. Den blir 4-6 cm hög och 5-10 cm bred. Dess färg skiftar mellan fläskfilérosa och köttröd. Den är ofta ganska rynkig mot mitten och har en hatthud som oftast inte når ända ut till hattkanten; det är detta som har gett den namnet kantkremla. Dess skivor är vita och vidväxta till nedlöpande; de blir ofta brunfläckiga med åldern. Dess fot är relativt kort, hårig och smalnar av mot fotbasen. Dess kött är mitt, kompakt och har en mild smak.

Utbredning

Kantkremlan växer i barrskog, lövskog och parker över hela Norden. De kan oftast hittas vid skogsstigar och vägar, och därför är de ganska lätta att få syn på när man är ute och går i skogen. De växer mellan juni-oktober, men den bästa tiden att plocka dem är i augusti.

God matsvamp

Kantkremlan anses vara en mycket god matsvamp. Den är god att steka eller stuva, både enskilt eller som blandsvamp. Den går även att användas rå.

Förutom kantkremlan är det väldigt många kremlor som också är ätbara. Sillkremlan, mandelkremlan, vinkremlan, tegelkremlan och gulkremlan är de allra populäraste hos svampplockare.

Giftiga kremlor och kremla-lookalikes

Det finns bland kremlorna inga riktigt farliga svampar, men däremot finns det många svagt giftiga som kan göra dig illamående. Det finns ett säkert sätt att ta reda på vilken som är vilken: smaka på en liten bit av kremlan – milt smakande kremlor är ätliga medan skarpt smakande kremlor kan ge magbesvär.

Det finns dessutom några riktigt giftiga svampar som kan förväxlas med kremlor. Den lömska flugsvampen liknar den ätliga grönkremlan i både färg och storlek. Panterflugsvamp, brun flugsvamp och röd flugsvamp kan också likna kremlor om det har regnat så pass mycket att hyllesresterna på hatten har lossnat och regnat bort. Håll koll på dessa två regler för att undvika fel:

  • 1. Kremlor har aldrig ring eller strumpa på foten (plocka och få upp hela fotbasen så du inte missar en eventuell strumpa dold i marken).
  • 2. Kremlor har aldrig hyllrester på hatten.

2 thoughts on “Sveriges landskapssvamp: Östergötland – Kantkremla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *