Sveriges landskapssvampar: Hälsingland – Blek taggsvamp

(Bild tagen av Michael Krikorev)

Blek taggsvamp (hydnum repandum) är en av våra bästa matsvampar.

Utseende

Den bleka taggsvampens hatt är välvd till utbredd, matt och oftast vitaktig till sämskfärgad, men kan ibland ha en mer rödgul ton. Hattens undersida har vitaktiga, sköra taggar som lätt bryts av om de utsätts för tryck. Taggarna växer ofta ner en bit i foten, som är vit till gulvit och mittställd (kan ibland vara sidoställd). Taggarna har vanligen först en ljusare, mer vitaktig färg än hatten, men kan senare få en färg mer liknande hattens. Svampens kött har en något skarp smak, men dess doft är behaglig.

Utbredning

Blek taggsvamp växer över hela landet, men är vanligast i mellan-Sverige. Den växer ofta i stora grupper och rader i mossig bland- och barrskog. Fruktkroppen uppträder under hösten, från augusti till oktober. Under milda år kan den dock hittas ända fram till november.

Populär matsvamp

Blek taggsvamp är en populär matsvamp inte bara för dess smak, utan även för att den är väldigt lätt att rensa och för att den nästan aldrig blir angripen av larver. Den passar till all sorts matlagning, om det så är ensam eller tillsammans med andra matsvampar. Den är bäst att tillaga när den är färsk, men om du inte har tid att tillaga den samma dag som du plockade den kan du alltid frysa in den för senare bruk. Liksom kantarellen är den mindre lämpad att torka eftersom den lätt blir besk i smaken när den blir för torr.

Förväxlingssvampar

Blek taggsvamp har inga farliga förväxlingssvampar: rödgul taggsvamp (vanligen spensligare och med mer rödgul hattfärg), vit taggsvamp (har en vit hattöversida, växer med tall på kalkrik mark, sällsynt) och brödticka (har rör istället för taggar) är alla ätliga (brödtickan är endast ätlig när den är ung), men har inte samma goda smak som den bleka taggsvampen.

2 thoughts on “Sveriges landskapssvampar: Hälsingland – Blek taggsvamp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *