Hästraser – Paint (American Paint Horse)

Paint, eller American Paint Horse som den också kallas, är en amerikansk varmblodshäst.

Utseende

En paints mankhöjd ligger på runt 145-165 cm. Dess vanligaste kännetecken är att den nästan alltid är skäckfärgad. Det finns åtta godkända skäckteckningar inom paintrasen:

  • Tobiano: stora, rundade fält, vita ben, oftast vitt över ryggen.
  • Overo: skarpa men oregelbundet formade fält, sällan vit över ryggen, ansikte ofta vitt, ibland med blåa ögon.
  • Frame: oregelbundna fält som lägger sig som en ram längs rygg, bog och buken, med helt vit päls på hästens sidor.
  • Sabino: vita tecken som går högt upp på benen, vit mage och stora vita tecken i ansiktet som går förbi ögon, kan även ha insprängda vita hår i sin vanliga hårrem.
  • Splashed white: grundfärgen är helt koncentrerad till överdelen av kroppen, ser ut som om man har doppat en helfärgad häst i vit färg, har oftast vitt huvud och blåa ögon.
  • Tovero: blandat med stora och små fält, hästen har ofta ljusblåa ögon på mörkt huvud.
  • Solid: Helfärgad utan några fält, men visar andra karaktäristiska drag eller om de testas positivt för skäckgener.
  • Chrome: informell term som används för beskrivna hästar som har mindre hästar eller ”prickar” bland de större fläckarna.

Historia

Precis som andra amerikanska hästraser har painthästen sitt ursprung i de spanska hästar som fördes till Amerika. Den blev inte en officiell ras förrän i början av 1960-talet när Rebecca Tyler grundade föreningen American Paint Stock Horse Association i ett försök att sätta en standard för skäckfärgade hästar i Amerika. Föreningen växte snabbt och efter fyra år hade den mer än 1200 registrerade hästar. Nuförtiden är föreningen den näst största föreningen i USA med ca 800 000 registrerade hästar världen över.

Användning

Paint-hästar har ofta vallinstinkt och används därför främst inom westernridning och boskapsskötsel, men de kan även användas inom all slags ridsport, körning och nöjesridning.

One thought on “Hästraser – Paint (American Paint Horse)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *