Hästraser: Andravida

Andravida är ett grekiskt halvblod som ibland kallas för Grekisk häst eller Illiahäst.

Utseende

Andravida är en kraftig häst med starka, kraftiga ben. Den kan bli någonstans mellan 150-170 cm i mankhöjd. Förutom de tillåtna färgerna (oftast brun eller fux) tillåter de grekiska uppfödarna även hästar som har vita tecken på sidorna och vita tecken i ansiktet.

Historia

Andravidans förfäder var hästar som levde runt 300 f.Kr. i Grekland. De användes av det grekiska artilleriet i Aten, både som stridshästar och som transporthästar. Enligt listor som har hittats av arkeologer var andravidan den mest använda hästrasen under den tidsperioden. De förblev oförändrade ända tills 1200-talet då grekerna började korsa dem med arabiska fullblod. Detta gjorde de ända till 1400-talet, eftersom de ansåg att de hade fått fram den hästras de ville ha.

Mycket sällsynt hästras

Det finns en legend där en en turkisk guvernör blev erbjuden två andravidor som fredsgåva och var så nöjd med hästarna att han gav grekerna ensamrätt att avla på rasen. Vare sig detta är sant eller inte är det faktiskt endast greker som har tillåtelse att avla på dem, vilket har lett till att det finns ytterst få andravidor kvar.

Det har gjorts ett antal försök att få rasen att öka i antal. Under 1990-talet avlade man på en extremt fin hingst som hette Pegasus. Han fick över 50 föl som skickades till uppfödare i Illia. Det dröjde ända fram till 1995 innan rasen fick en stambok och då hade den redan blivit förädlad ytterligare med den ungerska varmblodshästrasen Nonius,

Användning

På grund av dess storlek och kraftiga muskulatur är andravidan särskilt lämpad för jordbruksarbete, men används också mycket inom det beridna kavalleriet och som ridhäst i bland annat hoppning. Dessutom används den ofta som utställningshäst i Grekland, eftersom den är så kopplad till landets historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *