Hästraser: Australisk boskapshäst

Australisk boskapshäst, även kallad Australian Stock Horse, är en hästras som tillhör den största hästgruppen i Australien.

Utseende

Den australiska boskapshästen är karaktäriserad av dess starka ben och dess uthållighet för torr heta. Deras utseende påminner väldigt mycket om engelska fullblod, men de har ett mycket lugnare temperament. Deras mankhöjd ligger på mellan 150 och 160 cm. De kan vara i alla de möjliga färgerna, skäck inräknat, men det allra vanligaste är att de är bruna.

Historia

Den australiska boskapshästens förfäder kom till Australien tillsammans med de europeiska kolonisatörerna 1788. Hästen har en lång historia innan den fick sitt officiella namn, med många olika raser i sin stamtavla. Mestadels består av engelskt fullblod och arabiskt fullblod, men det finns även spår av Welsh-ponnyer, Timor-ponnyer, Boerhästar och quarterhästar i deras tidigare gener. Den första versionen av den australiska boskapshästen kallades för Waler, som länge ansågs vara en av världens bästa hästar. Under första världskriget exporterade Australien över 120 000 hästar till de allierade, men när dessa hästar aldrig kom hem igen såg det ut som att rasen skulle dö ut. Man gjorde ett nytt avelsprojekt för att rädda de walerhästar som fanns kvar, och resultatet blev den australiska boskapshästen.

1971 blev den australiska boskapshästen godkänd som en egen ras efter att över 100 boskapsskötare och uppfödare samlades i Tamworth i New South Wales för att skapa en förening av rasen, Australian Stock Horse Society. Många av de uppfödare som var med under mötet avlade sina boskapshästar genom att använda sig av hästar som hade blodslinje med de hästar som först fördes till Australien 1788. Nuförtiden finns det ca 170 000 registrerade boskapshästar och varje år nyregistreras runt 3 000-3 500 hästar.

Den australiska boskapshästen må vara Australiens vanligaste hästras, men under modern tid har den börjat ersättas mer och mer av motorcyklar. Dock används hästarna fortfarande flitigt i bergstrakter, där det anses vara för farligt för fordon att köra.

Användning

Precis som namnet indikerar används den australiska boskapshästen främst till att driva får eller boskap, men inslaget av fullblod gör den även till en bra ridhäst. Som ridhästar används de bland annat inom hästpolo och banhoppning. Rasen har även använts av det australiska dressyrlaget i både VM och OS.

2 thoughts on “Hästraser: Australisk boskapshäst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *