Hästraser: Australiskt varmblod

Det australiska varmblodet är en hästras som utvecklades i Australien under 1900-talet.

Utseende

Det australiska varmblodet är en varmblodshäst (såklart) vars mankhöjd skiftar mellan 155-165 cm. Det är endast hela färger som är tillåtna i rasen – skäck och tigrerat är strickligen förbjudna.

Detta varmblod har ett stort huvud med stora uttrycksfulla ögon och stora näsborrar. Halsen är lång och muskulös, och korset är avrundat och kraftigt. Benen ska vara raka och starka med korta skenben och hårda hovar. Deras temperament är framåt och vänligt.

Historia

Under hela första hälften av 1900-talet hade ridsportens popularitet exploderat i Europa och Australien ville därför försöka få igång intresset av ridsport i sitt eget land. 1968 importerades de första varmblodshästarna till Australien (den allra första hästen var en grå Holsteinarehingst från Tyskland vid namn Flaneur. I början av 1970-talet startades en förening (German Warmblood Horse Association) för registrering av tyska varmblodshästar i delstaten Victoria, men efter att idén om att avla fram en egen sporthäst hade lagts fram ändrade föreningen sitt namn till Australian Warmblood Horse Association. Alla de tyska varmbloden som hade importerats blev grunden till de första australiska varmbloden.

På 70- och 80-talet importerades ännu fler varmblodshingstar som korsades med australiska ston av olika raser och typer, bland annat arabiska och engelska fullblodsston. 1985 började föreningen fastställa en standard för det australiska varmblodet. Standarden var inte klar förrän 1993 och då fick rasen ett register och en stambok. För att ytterligare förbättra aveln skapades prestrationsprov och hästar av både australisk härkomst och importerade hästar fick genomgå dem. De importerade hästarna skrevs in i ett separat register om de klarade proven och fick då användas till avel. Förutom provet var de även tvungna att bevisa släktskap med en häst av europeiska varmblodsraser.

Användning

Det australiska varmblodet används främst inom privatridning och ridsport. De har visat sig vara oerhört bra sporthästar och har flera gånger placerat i det australiska hopplandslaget i OS och andra internationella tävlingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *