Hästraser: Indiskt halvblod

(Bild saknas)

Det indiska halvblodet är en halvblodshästras från Indien.

Utseende

Ett indiskt halvblods mankhöjd ligger på ca 155-160 cm. Alla hela färger är tillåtna.

Hästrasen har så kallade tulpanöron, vilket betyder att de har inåtböjda örontoppar; detta är ett drag de delar med andra indiska hästraser som kathiawari och marwari. Förutom öronen är de väldigt lika engelska fullblod (de har t. ex. rasens smala, långa, kraftiga hals), vilket inte är konstigt eftersom engelska fullblod var en av baserna till rasen.

Historia

I Indien har det länge varit vanligt att man korsar engelska fullblod med andra raser för att se vilka slags hästar man kan få fram. Under 1800-talet började indierna experiementera med experimentera med fullblodshästar och olika ponnyer, ofta så kallade Walers från Australien. Det engelska fullblodet anpassade sig lätt till värmen medan de australiska hästarna redan var vana vid det. De bästa avkommorna skolades sedan om till remonter vid arméns stuterier.

1947 delades nationerna Pakistan och Indien. I separationen behöll Indien åtta brittiska och fyra franska fullblod, som senare användes för att grunda stammen till det indiska halvblodet. Man avlade dessa fullblod på de remonter som man fått fram på de australiska ponnyerna och korsade även in blod från importerade ridhästar från Polen.

Användning

Det moderna indiska halvblodet föds upp i hela landet, men de bästa avkommorna avlas i stuteriet Saharanpur, som tillhör den indiska armén. Detta stuteri anses vara en av världens bästa inom hästhållning. Unghästarna får fritt vandra mellan de olika hagarna för att hitta det bete som passar dem själva och då gräset är mineralfattigt på många ställen i Indien så får sessa hästar en välbalanserad kost för att kompensera för all den näring de inte kan få ute på markerna. Dessutom väntar man fyra år innan man rider in dem, vilket tar runt nio månader och hålls under skarp kontroll och bedömning.

Även polisen använder sig av det indiska halvblodet, och det har långsamt också blivit vanligare att rasen dyker upp på ridskolor för nöjesridning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *