Hästraser: Frieserhäst

Frieserhästen är en varmblodshäst som ursprungligen kom från Nederländerna.

Utseende

En frieserhästs mankhöjd ligger på runt 150-170 cm. Den har ett ganska långt huvud med korta öron. Den är högrest med en lätt rektangulär byggnad och en lätt böjd hals.

Den enda färg på pälsen som frieserhästen får ha är svart, och de får inte heller ha några vita tecken alls på hela kroppen (undantag är om det finns några enstaka vita hårstrån på pannan). De har också tydligt hovskägg på benen, vilket är väldigt ovanligt hos andra varmblodsraser.

Historia

Friserhästen har utvecklats i Friesland i Nederländerna i över 2000 år. Deras allra tidigaste förfäder var skogshästen, en kraftig häst som levt i skogarna i Skandinavien och norra Europa sedan istiden.

Under medeltiden var frieserhästen mycket bredare och tyngre än vad är idag – den kunde till och med bära en riddare i full rustning i strid. Det var under denna tidsperiod som man började avla in arabiska fullblod i rasen. De kommande århundraden användes frieserhästen för att utveckla flera olika hästraser, t. ex. württembergaren och oldenburgaren i Tyskland.

Vid slutet av 1800-talet började man avla friserhästarna till att bli lättare och snabbare än vad de var förut. Dock fick den mycket konkurrens från andra hästraser som stridshäst, travhäst och jordbrukshäst, vilket gjorde uppfödarna desperata att få freiserhästen att avlas till en ”bättre” ras. Denna desperation ledde till att freiserhästen nästan avlades ut helt.

Under de kommande 60 åren hade frieserhästen väldigt svårt att återhämta sig, men allteftersom nöjesridning och ridsport blev mer och mer populär, desto fler blev intresserade av att använda frieserhästar. Nuförtiden finns det tusentals frieserhästar, men kommer fortfarande att dröja innan rasen har återhämtat sig från den skada den tog för hundra år sedan.

Användning

Deras utseende ger ett väldigt unikt och vackert intryck, vilket är anledningen till att de ofta används inom showridning och dressyr. De används också väldigt mycket inom spannkörning.

Idag finns det ca 60 000 över hela världen, varav enbart 80 är godkända avelshingstar. De är en av de mest populära hästarna i världen. Denna popularitet och antalet avelshingstar har lett till att efterfrågan på rasen är högre än det antalet hästar som avlas varje år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *