Tips för att skapa en ”vild” trädgård 1

Det finns väldigt spridda åsikter om hur en trädgård ska se ut. För vissa är en trädgård ett blomsterparadis fylld med färg och dofter. För andra är det spartanskt och tyst, perfekt att meditera i. För en del är det platsen att producera sin egna grönsaker, och sen finns det dem som endast använder sin trädgård för att deras hundar ska ha plats att springa på.

Det finns inget rätt eller fel sätt att ha en trädgård (så länge du inte använder gifter), men om du vill att insekter, fåglar och andra djur ska trivas i din trädgård är det definitivt bättre att låta din trädgård bli lite… vild är nog det bästa sättet att beskriva det. Här är några tips på hur du kan uppnå denna vildhet.

Lite ”kaos” i rabatten är aldrig fel

Låt blommorna gå in i varandra på ett naturligt sätt istället för att dela upp dem för mycket. Både insekter och fåglar känner sig säkrare på ställen med tätare växtlighet, eftersom det är svårare för dem att bli sedda av rovdjur. Dessutom kan grodor och paddor som vandrar genom din trädgård uppskatta att det finns lite skugga att gömma sin under de dagar när solen lyser för starkt.

Vatten är liv

Alla djur behöver dricka vatten för att överleva. Därför är det bra att ha en vattenkälla i din trädgård som de kan ta del av. Det bästa att använda är fågelbad eller trädgårdsfontäner. OBS: Om du har en pool i trädgården, tänk på att täcka över den med insektsnät eller överdrag när du inte använder den. Insekterna dras till vattnet, men eftersom pooler inte har några sluttningar för dem att sätta sig på dyker de istället rätt ner i vattnet och drunknar.

Lövhög = vinterboning

Lämna några lövhögar runt om i din trädgård när du räfsar på hösten. Förutom igelkottar är det även insektsdrottningar som behöver ställen att övervintra på och små lövhögar lite varstans i din trädgård är perfekta för dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *