Kända hästar! Del 17: Tornado

Tornado är namnet på den svarta häst som rids av den Robin Hood-aktiga banditen Zorro. Vilken version som än berättas finns alltid hästen vid Zorros sida och är nästan en lika stor personlighet som Zorro själv.

Utseende

Tornado är alltid en svart häst känd för sin snabbhet (varav namnet). Han är oftast en andalusier (men har ibland blivit spelad av en frieserhäst, som i t. ex. The Mask of Zorro). Han är alltid en väldigt intelligent häst, men hans personlighet varierar lite beroende på vilken version man tittar på.

Några kända versioner av Tornado

I serien från 1957 får man inte reda på hur Zorro och Tornado träffades. Han följer kommandon och hjälper Zorro bl. a. genom att hämta nycklar till en fängelsecell när Zorro är inspärrad. I den andra säsongen blev han ersatt av en helvit häst som hette Phantom.

I serien från 1990 stöter Zorro och hans vän Felipe på Tornado när de är ute och letar efter en häst passande för Zorros äventyr. De följer efter honom tills de kommer till en liten dal, där Tornados sjuka föl väntar. De tar hand om fölet tills den blir frisk och övertalar Tornado att det är säkrare för honom och hans föl om de följer med Zorro och Felipe hem till Zorros gömställe. Även här är Tornado en väldigt smart häst, som bland annat släpper lös och jagar bort en soldatpatrulls hästar och leder Felipe till Zorro när han har blivit skadad eller tillfångatagen.

I filmen The Mask of Zorro försöker Alejandro Murieta, den nya Zorro, att efterhärma sin mentor så mycket han kan och känner därför att han bör ha en svart häst. Han blir genast förtjust i en svart andalusier, som han döper till Tornado efter mentorns gamla häst, efter att ha sett dess hetta temperament, extrema snabbhet och intelligenta ögon, och bestämmer sig därför för att stjäla hästen. Däremot är Tornado inte särskilt förtjust i Alejandro i början: han börjar bocka när Alejandro försöker rida honom för första gången och när Alejandro försöker hoppa från en byggnad och landa på hans rygg tar han några steg framåt så att han missar. Men trots deras skakiga början är de båda ett bra team i slutet av filmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *