Hästraser: Boerhäst

Boerhästen, eller Kaphästen som den även kallas, är en varmblodshästras som utvecklats i Sydafrika. Boer kommer från folkslaget boer som har sitt ursprung i Sydafrika, medan Kap kommer från Kapstaden, en av Sydafrikas tre huvudstäder.

Utseende

Boerhästen är en liten nätt häst vars mankhöjd ligger på runt 150 cm. De har smala och smäckra ben med förvånansvärd styrka och deras hovar är hårda och tåliga. Deras svans, som är högt ansatt, och högt burna huvud ger dem ett väldigt elegant utseende. Alla hela färger är tillåtna, men det är vanligast att boerhästar är skimlar.

Historia

De första boerhästarna dök upp i Sydafrika när de vita européerna kom dit för att kolonisera den afrikanska kontinenten. Det var en man vid namn Jan van Riebeck som först importerade hästar från Java för att få igång hästaveln i landet. Bland annat använde han persiska arabhästar och engelska fullblod för att börja bygga upp den nya rasen.

Efter 150 år importerades ännu fler persiska arabhästar för att användas till avel, eftersom man ville undvika att rasen skulle bli inavlad. Det var också runt då man gjorde några korsningar med andalusierhästar från Spanien, men detta höll sig inte i längden och uppfödarna gick snabbt helt tillbaka till att använda arabhästar.

1800-talet var ett tufft århundrade för rasen. Den var populär som militärhäst och användes mycket i Boerkriget under 1800-talet, vilket ledde till att en hel del av dem dog på slagfältet. Det var dog inte bara fiendestyrkor som dödade ner dem – under kriget spred det sig en högt dödlig sjukdom bland hästarna. Dessa händelser ledde till att Boerhästen var väldigt nära på att bli utrotad.

Det tog tid innan Boerhästen återhämtade sig, men efter ihärdigt arbete från uppfödarna finns rasen nuförtiden överallt i Sydafrika.

Användning

Boerhästar används främst som tävlingshästar inom ridning och till turistridning i de mer turistrika områdena runt Kapstaden. På grund av sitt arabiska ursprung är de tåliga för hetta och kan ridas av tunga personer under långa distanser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *