Kända hästar! Del 20: Grane

I nordisk mytologi är Grane hjälten Sigurds häst, och är en av de gåvor han får för att kunna besegra Fafne (den andra är det magiska svärdet Gram). Hästen är en trogen följeslagare genom resten av hans äventyr.

Utseende

Det finns inte många beskrivningar av Grane, men de få som finns beskriver honom som en ung, stor och vacker grå hingst. Han är en ättling till Odins häst Sleipnir, vilket förklarar varför han är annorlunda från andra hästar.

Hur Sigurd och Grane träffas

Sigurd är en dag på väg in i en skog när han möter en gammal man med långt skägg som han aldrig har träffat förut. Han säger till mannen att han är ute efter att få tag på en häst som kan hjälpa honom på hans resa. Den gamle mannen råder honom att driva en flock med hästar ner till Busiltjörnfloden och se vem av dem som är modigast. De driver ner flocken i floden och en efter en simmar alla hästarna upp på land – alla utom en stor, grå hingst som sägs vara omöjlig att rida. Den gamle mannen säger till Sigurd att hingsten är en ättling till Sleipnir och att om Sigurd tränar honom kommer han att bli den bästa av alla hästar. Sigurd döper hästen till Grane och hästen är därefter en följeslagare på alla hans resor. Den gamle mannen visar sig senare vara Odin, som gång på gång kommer att möta Sigurd på hans resa och hjälpa honom att uppfylla sitt öde.

Grane är en av de få som är kvar i slutet av hjältesagan och sörjer sin herres död tillsammans med Sigurds hustru Gudrun.

Avbilding på Sigurdsristningen

Grane finns avbildad på Sigurdsristningen, som är ett stort runhäll på Ramsundsberget, en berghäll, en berghäll nära Sundbyholm, mellan Jäders och Sundby socknar i Eskilstuna kommun i Södermanland. Hällen visar viktiga ögonblick ur Sigurds hjältesaga, bland annat när Grane bär hem Fafnes skatt efter att Sigurd har dräpt honom.

One thought on “Kända hästar! Del 20: Grane

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *