Kända hästar! Del 25: Black Beauty

Black Beauty är huvudkaraktären i boken Black Beauty: His Groom and Companions, the Autobiography of a Horse skriven 1877 av Anne Sewell. Boken är en av de mest populära böcker som någonsin publicerats.

Om Black Beauty

Precis som namnet indikerar är Black Beauty en vacker svart valack. I boken får läsaren följa Black Beautys liv från hans synpunkt. Vi får lära känna honom som en vänlig, nyfiken själ som gör sitt bästa att förstå människorna som han möter i sitt liv. Genom hela berättelsen får vi se honom kämpa för att behålla sin optimism när han blir såld från person till person, den ena värre än den andra, genom att påminna sig själv om de goda människorna han mötte de första åren av hans liv.

Bokens teman

Genom att använda en hästs synpunkt ville Sewell under de sista åren av sitt liv ge en röst som pratade om hur illa hästar ofta blev behandlade i en värld som blev mer och mer industrialiserad. Hästar betraktades av många inte som levande varelser, utan som verktyg som man kunde slänga när de ”gick sönder”. Detta var under en tid då lagarna inte hade hunnit med tiden än, så det fanns inget skydd för hästarna om ägarna var hemska människor.

Det betonades också hur mycket de tidigare åren har en märkbar effekt på en hästs utveckling. Black Beauty, som behandlades väl under sina första år, är väldigt, lugn, tålmodig och nyfiken, medan Ginger, ett rött sto som Black Beauty lär känna på Birtwick Park, är traumatiserad av hur illa hennes första ägare behandlade henne, vilket har gjort henne bitsk och svårhanterlig, som i sin tur leder till att hennes nästa ägare behandlar henne ännu värre för att få henne att lyda.

Populär berättelse

Black Beauty har blivit filmatiserad flera gånger sedan 1917, både som tecknad och live-action. Beroende på vilken publik som är menad att se den och i vilken tidsålder adaptionen släpps i så ändras vissa händelser för att bättre passa in. Den mest kända versionen kom ut 1994, och är en stjärnspäckad adaption (bl. a. David Thewlis och Peter Davison har roller i filmen) som följer bokens handling mer än många andra adaptioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *