Kända hästar! Del 26: Incitus

Incitatus (”snabb”, ”full galopp”) var den romerska kejsaren Caligulas favorithäst.

Utseende

Det finns inte mycket information kvar om vad Incitatus var för hästras eller vad hans personlighet var, men det är åtminstone känt att Incitatus var en vacker vit hingst som hade oerhörd talang som racinghäst, eftersom det var hans utseende och talang som Caligula förälskade sig i.

Myter om Incitus

Det finns många myter runt Caligula och hans häst, och det är svårt att veta vilka historier som är sanna och vilka som är påhitt och propaganda, särskilt som att Caligula gjorde många märkliga val i sitt liv som har gjort att han är ihågkommen som en galen kejsaren. Det fanns bl. a. rykten om att Caligula hade planerat att göra Incitatus till en konsulat, vilket hade gett honom rätt att vara delaktig i officiella möten. Det ryktades även att kejsaren ville göra hästen till en präst. Dock finns det inga konkreta bevis på att han gjorde något av detta, vilket har fått historiker att spekulera om han sa dessa saker för att driva med de andra konsulaterna (eftersom en häst kunde göra deras jobb i hans ögon) eller om det var ett försök att förvirra både hans fiender och allierade: svårt att lönnmörda eller förråda någon vars handlingar man inte kan förutse. Andra historiker spekulerar att dessa historier helt enkelt är lögner från folk som hade anledning att sprida propaganda att Caligula var så galen att han behandlade en häst som en människa för att få kejsare som kom efter honom att se bättre ut i jämförelse.

Älskad häst

Vilka myter som än är sanna eller falska finns det ingen tvekan om att Caligula älskade Incitatus eftersom han antagligen var den mest bortskämda häst som någonsin levt: han hade 18 tjänare som tog hand om honom, han bodde i ett marmorstall, hans sele var dekorerad med sällsynta stenar och juveler, han kläddes ofta i lila (som ansågs vara en kunglig färg) och åt sin mat från en ho gjord av elfenben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *