Kända hästar! Del 32: Secretariat

Secretariat är en av världens mest välkända galopphästar och var aktiv under 1970-talet.

Utseende

Secretariat var ett fuxfärgat engelskt fullblod med tre vita ben och en stjärna i pannan. Precis som många andra kända fux/ljusbruna hästar (bl. a. Seabiscuit och Man o’ War) hade han smeknamnet Big Red.

Historia

Secretariat föddes den 30 mars 1970 efter Bold Ruler och under Somethingroyal på Meadow Stables. Hans första ägare var Christopher Chenery, som dog innan fölet hade fyllt ett år. Hans gård togs över av hans dotter Penny, som trots att hon inte visste mycket om galopphästar hade fattat tycke i den lilla hingsten, som vid det tillfället ännu inte hade fått ett namn. Meadow Stables sekreterare Elizabeth hade skickat in runt tio namn till Jockey Club under året, men de blev alla nekade. Till slut gjorde hon ett tvist på sin jobbtitel, Secretariat, och det namnet gick igenom.

Penny tog hjälp av Lucien Laurin för att träna Secretariat och efter ett år var han redo för att tävla. Han förlorade sitt första lopp, men vann efter fem gånger i rad, bland annat i Sanford Stakes och Hopeful Stakes. Redan under sitt första år som galopphäst blev han korad till Årets häst och är fortfarande den yngsta hästen någonsin som fått priset.

Under sitt liv som galopphäst slog Secretariat många världsrekord och vissa av dem har ännu inte blivit slagna av någon annan häst. Han är mest känd för att ha tagit hem Triple Crown (vilket när en häst vinner Kentucky Derby, Prekness Stakes och Belmont Stakes), där han även slog två världrekord. Eftersom han gjorde så bra ifrån vid så tidig ålder fick han gå i pension redan när han var fyra år och blev avelshingst. Under resten av sitt liv blev han pappa till över 600 föl.

Under hösten 1989, när Secretariat var 19 år gammal, fick han plågsam fång, som till slut ledde till att han avlivades för att sluta lida. Man valde att respektera hästen genom att begrava hela hästen, när man i vanliga fall endast begraver huvudet, benen och hjärtat. Innan begravningen gjordes dock en obduktion och enligt veterinären Dr Thomas Swerczek hade Secretariat ett hjärta som var 2,5 gånger större än ett vanligt hästhjärta, det största hjärta han någonsin sett i en häst. Detta kan vara en stor anledning till varför Secretariat hade en sådan succé som galopphäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *