Planet Earth III kommer snart till SVT Play

1 904 inspelningsdagar spridda över 134 platser, 43 länder och sex kontinenter. Den tredje och sista upplagan av BBC:s Planet Earth är ett av de mest ambitiösa naturprogrammen som någonsin gjorts. Under åtta veckor publicerar SVT denna hyllning till naturens storhet där tittaren får sällskap av Henrik Ekman – Sveriges egen David Attenborough.

”BBC brukar skämma bort oss med sånt vi inte sett tidigare och den här gången är inget undantag. Från Planet Earth I minns vi de intima bilderna av snöleoparden. Den här gången är det drönare som tar oss med upp till de toppar där en snöleopardfamilj lever. Nytt för den här säsongen är att BBC tar sig an de stora ödesfrågorna även i en ren naturserie. Hoten mot klimat och biologiska mångfald skildras väldigt konkret,” säger Henrik Ekman, programmets svenske berättare.

Avsnittet Djur och människor är nytt i serien och visar människans totala påverkan på djurens livsmiljöer. En noshörning som lunkar mellan sina traditionella betesområden – genom en myllrande stad. Schimpansfamiljen som varje morgon beger sig till träden som de vet bjuder på stora jackfrukter. Fast nu måste de korsa en landsväg för att nå träden som står inne bland hus och åkerlappar.

Men Planet Earth III bjuder också på de udda djur och beteenden som vi vant oss vid. Små tropiska smörbultar klättrar 30 meter uppför en lodrät klippvägg innanför ett vattenfall för att lägga rom i dammen ovanför. Trädgrodor samlas till kaotisk parningslek på bladen över en tillfällig pöl. En fisk i Malawisjön som ser ut som ett kadaver lägger sig på sidan för att verkligen verka död och locka asätare. Varje avsnitt fokuserar på en distinkt och framstående livsmiljö, som kust, skog, sötvatten, och öken. 

På SVT Play kan tittarna välja mellan Henrik Ekman och David Attenborough som berättare. Dessutom finns ett bonusprogram där tittarna får följa med bakom kulisserna, träffa teamet och se hur allting går till.  Programet kommer att sändas på SVT Play måndagen den 11 mars kl. 02.00 samt i SV1 kl. 21.00 samma kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *