Kända hästar! Del 7: Bree och Hwin

Bree och Hwin är de två talande hästarna som slår följe med de två huvudkaraktärerna Shasta och Aravis i The Horse and His Boy (1954), den tredje boken (fiktiv kronologi) ur C. S. Lewis The Chronicles of Narnia-serie.

Bree

Bree, eller Breehy-hinny-brinny-hoohy-hah, föddes i Narnia, men fångades av calormener när han bara var ett föl. Under hela sin tid i Calormen har han lyckats hålla det hemligt att han är en talande häst. Han möter Shasta när pojken är på väg att bli såld till hans ägare Anradin, en mäktig calormenisk adelsman. Han berättar för Shasta att Anradin är en hemsk ägare som misshandlar både sina slavar och sina hästar. Båda bestämmer sig för att fly ihop och ger sig ut på en resa, en resa som får dem att korsa väg med Aravis och Hwin.

Hwin

Hwin och Bree har väldigt lika bakgrundshistorier. Även Hwin blev kidnappad från Narnia när hon var ett föl och liksom Bree har hon lyckats hålla det hemligt att hon inte är en vanlig häst. Hwin har ett liknande möte med Aravis. Aravis är en ung calormensk aristokrat som flyr från ett arrangerat giftemål med Calormens storvisir Ahoshta. De flyr från honom och reser ensamma till den dag de möter Bree och Shasta.

The Horse and His Boy och The Chronicles of Narnia

The Horse and His Boy (sv. ö: Hästen och hans pojke) är den tredje boken ur den brittiska författaren C.S. Lewis fantasyserie The Chronicles of Narnia. De andra böckerna i serien är The Magician’s Nephew (1955), The Lion, The Witch and the Wardrobe (1950), Prince Caspian (1951), The Voyage of the Dawn Treader (1952), The Silver Chair (1953) och The Last Battle (1956). Lewis skrev inte böckerna i kronologisk ordning, men om du vill läsa dem i händelseordningen ska du läsa dem i den ordningen.

Filmatisering

Trots att flera av böckerna har blivit filmatiserade under de senaste 70 åren, med The Lion, The Witch and the Wardrobe som särskilt exempel, finns det fortfarande ingen filmatisering av The Horse and His Boy. Detta beror antagligen på att boken inte har någon av syskonen Pevensie i huvudrollen.

One thought on “Kända hästar! Del 7: Bree och Hwin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *