Vargaslätten

Nu när våren nästan är här är det dags för alla trädgårdsnördar att börja tänka över vilka trädgårdar de vill besöka. Det finns många alternativ, men en att hålla i åtanke är Vargaslätten, som erbjuder guidningar i den över 100 år gamla trädgården skapad av Sigfrid och Ruth Ericson.

Historia

Arkitekten Sigfrid Ericson och hans fru Ruth köpte markytan 1917 för att uppföra en knuttimrad byggnad som skulle fungera som ett sommarvistelse. De döpte platsen efter en slätt i närheten där vargar förr i tiden brukade ligga och sola sig.

Huvudbyggnaden i trädgården kallas Storstugan och uppfördes 1917-1918. Från huvudbyggnaden växte sedan under många år den stora trädgårdsanläggningen Vargaslätten ut. Ericson kontrollerade inte mycket över vilka växter som bosatte sig i hans trädgård eftersom han gillade att ”naturen själv var arkitekt och byggmästare”. Men det hindrade inte Ericson-paret från att ta hem växter de tyckte om från sina utlandsresor och plantera dem i trädgården. Dessutom började de göra storskogen till kulturmark, gräva dammar, leda dammar i nya fårar, satte upp murar för att skilja vildäng från odling och lade samman bruten sten till blomsterpartier.

Resultet har blivit ett konstverk av ’växtrum’ med olika typer av blommor och stil. Det märks att Ericson-paret lade ner mycket av sin passion i trädgården och att denna passion har respekterats av de som tog över trädgården efter parets död.

Växtrummen

Trädgården innehåller sju olika växtrum: Terrasträdgården och köksträdgården, som innehåller mycket matodlingar som till exempel grönsaker och örter; de två dammarna med bland annat vårazalea, vit skunkcalla och den sällsynta röda näckrosen; Lökängen eller Blomsterängen, som i maj blir fylld av liljor och påsktrumpeter; Hassellunden, där det växer mycket småväxter som snökrokus, vitsippor och ormöga; Klippträdgården, som är en Japaninspirerad trädgård fylld med bland annat alpiner och primulor; Rhododendrondalen, som, så klart, är fylld med rhododendron, men också liljor och träd; och till sist Fruktträdgården med sina (wait for it…) fruktträd.

///

Att på en guidad tur i en trädgård är en av de få saker som är relativt säkra att göra även nu under Covid-19-epidemin. Om du är intresserad av att boka en guidning kan du klicka här för att besöka Vargaslättens hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *