Magnoliaskogen i Alnarp

För er som gillar magnolior är Magnoliaskogen i Alnarp definitivt en plats ni måste besöka. Inte för att ni måste vara magnoliaentusiaster för att uppskatta skogen: även de som inte vet vad en magnolia är men vill ta en promenad på en vacker plats kommer säkert att gilla detta ambitiösa botanikprojekt.

Magnolian

Magnolian är en urtidsblomma som har funnits ända sedan dinosaurierna härskade över Jorden. Till skillnad från andra Ska man ha magnolior måste man ha rejält med tålamod, eftersom det tar tre år innan de rotar sig och börjar växa och sedan ytterligare några år till innan de blommar. Men när de väl blommar är de stora, starkt doftande och oerhört vackra i alla sina färger.

Om ni tycker att en skog med bara magnolior låter lite för ensidigt så har jag goda nyheter. Magnolior behöver s. k. ’amträd’ för att hjälpa dem att växa. Därför finns det även lärkträd, kinesiska sekvojor, idegranar, ekar, hagtorn, liguster och hassel inblandade i magnoliaskogen, vilket skapar lite varietet.

Karl Evert Taube

Mannen som gjorde Magnoliaskogen möjlig hette Karl Evert Flinck. Han var både chef för Findus och en framstående botanist. På sina många resor samlade han in magnolior från olika håll i världen och startade ett förädlingsarbete hemma i sin egen trädgård. Magnoliaskogen började skapas 1989, när familjen Flinck gav forskarna vid SLU i Alnarp en nyttjanderättsdonation till utgångsmaterialet. Detta har genom åren lett till den vackra skogen som finns idag. Flinck gick bort 2015, 99 år gammal, efter att för evigt ha satt sitt namn i botanikens historieböcker med sina hybridexperiment och uppsatser (ex. Magnoliahybrider och -hybridisering).

///

Magnoliaskogen ligger vid Alnarpsparken, som i sin tur ligger vid Alnarp Slott. Om ni bestämmer er för att åka dit, ta vara på tillfället att besöka dessa platser också. (Såvida där inte är för många personer redan. Vi är fortfarande i en pandemi.)

Jag skulle rekommendera att ni besöker skogen i april eller maj. Det är då som de flesta magnoliorna blommar och skogen är som vackrast. Ha så roligt!

3 thoughts on “Magnoliaskogen i Alnarp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *