Kända hästar! Del 11: Skuggfaxe

Skuggfaxe (eng: Shadowfax) är Gandalfs häst i fantasyserien Sagan om Ringen. Hans namn betyder skuggman.

Utseende och status

Skuggfaxe är en Mearas, en långlivad hästras som länge har hyllats som de bästa hästarna i Midgård. Han är en skimmel vars päls beskrivs som silvergrå i dagsljus och knappt synlig på natten. Han har förmågan att förstå mänskligt tal och kan springa snabbare än vinden.

Han har fått smeknamnet ’Lorden över alla hästar’ eftersom hans styrka och snabbhet överträffar alla andra hästar i Midgård. Enligt Théoden, kungen av Rohan, kommer hans like aldrig mer att skådas i Midgård.

Historia

Vi får inte reda på mycket om Skuggfaxe i filmerna. I Sagan om ringen: de två tornen (2002) dyker han upp när Gandalf visslar på honom efter att trollkarlen har slutit upp med Aragorn, Gimli och Legolas. Gandalf säger att Skuggfaxe och han är gamla vänner och att hästen har varit en följeslagare i många äventyr. Men i böckerna går sker händelserna lite annorlunda och vi får reda på mer om både honom och Mearas-rasen.

Skuggfaxe föddes i Rohan, men hade så vilt temperament att ingen av Rohirrim-ryttarna kunde tämja honom. När Gandalf lyckas fly från Orthanc reser han till Rohan för att låna en häst som snabbt kan ta honom till Fylke. Den misstänksamme Théoden säger till honom att välja en häst och försvinna därifrån. Till Théodens stora förtret väljer Gandalf Skuggfaxe och lyckas tämja honom. Med Skuggfaxes hjälp lyckas han ta sig till Fylke på bara sex dagar. Efter det släpper Gandalf honom fri och han återvänder till Rohan.

Deras nästa möte liknar mötet i filmen och efter att Gandalf hjälper Théoden skänker kungen honom Skuggfaxe, vilket leder till att Gandalfs börjar kallas för Den vita ryttaren.

Skuggfaxes snabbhet och styrka är räddningen i många situationer som uppstår i serien. I Sagan om de två tornen (1954) är det hans snabbhet som gör det möjligt för Gandalf att hitta Rohirrim-arméen och föra dem till Helms klyfta precis när fortet är på väg att överrumplas av orker. I Sagan om konungens återkomst (1954), vid slaget vid Gondor, lyckas Gandalf rädda Faramir vid två olika tillfällen endast på grund av hästens snabbhet. När Häxkungen sveper ner mot Gondors portar är Skuggfaxe den enda hästen som inte flyr i panik.

///

Vare sig han är i en film eller en bok är Skuggfaxe en oförglömlig häst som fantasyälskare alltid kommer att minnas med värme.

One thought on “Kända hästar! Del 11: Skuggfaxe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *