Sveriges landskapsdjur: Dalsland – Korp

Korpen (corvus corax) är Sveriges största kråkfågel och är en av de smartaste fåglarna i världen.

Utbredning och matvanor

Korpen har nattsvarta fjädrar som ibland kan skimra i regnbågsfärger. En vuxen korp är mellan 50-70 cm lång och har ett vingspann på 115-130 cm. De väger oftast någonstans mellan 0,7-1,6 kg. Deras svarta näbb är mycket kraftig och de är kapabla till att använda den som verktyg för att lösa problem de stötter på. De äter i princip allt de kan få tag på, men föredrar saker de inte behöver aktivt jaga, som t. ex. kadaver och bär.

Utbredning

Innan 1970-talet var korpen ganska ovanlig i Sverige, men nuförtiden häckar den allmänt i hela landet. Till skillnad från andra svenska kråkfåglar (t.ex. kajor, skator och kråkor) håller de sig ofta borta från människor och trivs bättre i djupa skogar.

Långlivade

Korpar kan leva väldigt länge, särskilt om de lever i fångenskap eller i skyddade förhållanden. Några av världens äldsta noterade korpar är över 40 år gamla. I naturen överlever de dock inte lika länge: den äldsta ringmärkta korpen i Sverige blev 23 år gammal.

Komplicerade läten

Den har olika djupa skorrande läten som används för att kommunicera med andra korpar. Den har förmågan att efterhärma andra ljud i dess närhet: detta innefattar även mänskligt tal. De kan också härma sina partners eller familjemedlemmars personliga läten om de är av med dem, vilket har samma effekt som när människor skriker varandras namn.

Mytomspunnen fågel

Korpen är en mycket populär symbol i mytologier och folksägner från hela världen på grund av dess helsvarta fjäderskrud, dess kärlek för att äta kadaver och dess höga intelligens, ofta som ett ont omen för kommande död. Dock används de även för att visa att de har en stark koppling till olika kulturers gudar: i nordisk mytologi har Odin två korpar, Hugin och Munin, som hjälper honom genom att både samla in information och minnas den, och i keltisk mytologi brukade gudinnan Morrigan förvandla sig till en korp.

3 thoughts on “Sveriges landskapsdjur: Dalsland – Korp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *