Sveriges landskapsdjur: Medelpad – Skogshare

Skogshare (lepus timidus) är en typ av hare som främst förekommer över stora delar av Palearktis och främst då i tajgaområden.

Utseende

Skogsharen är mellan 46-65 cm lång och väger mellan 2-4 kg. Honan är oftast större än hanen, vilket är ovanligt för däggdjur. I jämförelse med fältharen har skogsharen kortare öron och svans, och har ljus- eller mörkbruna ögon till skillnad från fältharens brungula.

Dess päls skiftar färg beroende på årstid: på sommaren har den grå eller brun päls med ljusare buk och på vintern får den vit eller blågrå päls. Båda färgerna hjälper dem att smälta in i naturen.

Utbredning

Skogsharen förekommer i arktiskt och subarktiskt klimat. Förutom i Palearktis, där bland annat Skandinavien och Ryssland räknas in, finns den även i Alperna, på Irland, Storbritannien och Hokkaidou i Japan.

De föredrar att leva i barrskogar, men kan även leva i hedlandskap och berglandskap.

Diet

Skogsharen är en växtätare. De gillar det mesta som andra växtätare gillar, men är även koprofag, vilket innebär att de äter sin egen avföring. De gör detta eftersom de saknar blindtarm, vilket gör att första gången de äter sin mat bryts inte all näring ner och därför äter de avföringen för att ta del av all näring de missade första gången.

Parning och ungar

Skogsharen är ett solidariskt djur som endast möter upp med andra harar under parningstiderna. Honan är dräktig två eller tre gånger per år (varje dräktighet varar runt 50 dagar) och kan få upp till sju ungar i varje kull.

Jakt på skogshare

Skogsharen är ett vanligt och omtyckt vilt att jaga, eftersom dess kött är välsmakande och används ofta av restauranger. Nuförtiden jagas den mest med hund och hagelgevär. För i tiden använde man även snaror för att jaga dem, men denna jaktmetod anses idag vara djurplågeri och har därför förbjudits i många länder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.