Sveriges landskapssvampar: Norrbotten – Stenmurkla

(Bild tagen av Michael Krikorev)

Stenmurkla (gyromitra esculenta) är en av de vanligaste murklorna i Sverige.

Utseende

Stenmurklans hatt ser ut som en liten, skrynklig, brun hjärna. Själva hatten är inrullad och mestadels fastväxt i foten, som är smutsgul (enstaka exemplar kan ha svag dragning åt violett). Den har en ganska stark doft som anses vara väldigt aptitlig.

Utbredning

I Sverige är stenmurklan vanligast norrut, men växer i hela landet. Den växer ofta enstaka eller i små grupper på skogsbygden, vid rotvältor, längs stigar och gamla traktorspår, gärna på sandig och mager mark. De tittar fram på våren strax efter snösmältningen och säsongen varar fram till maj-juni.

God men giftig

Stenmurkla är god att äta och har länge betraktats som en delikatess, men är mycket giftig att äta rå. Avkokning i rikligt med vatten 2×5 minuter eller torkning i minst 3 månader är metoder som brukar rekommenderas innan man tillagar och äter stenmurkla. Tyvärr har giftet i svampen (gyromitrin) visat sig vara svår att avlägsna helt och hållet även med dessa metoder. Därför rekommenderas inte längre stenmurklan som matsvamp.

Faran med gyromitrin

Gyromitrin är vattenlösligt och hamnar mestadels i kokvattnet vid avkokning av stenmurkla, men själva giftet i sig förstörs inte. Vid torkning av stenmurkla dunstar mycket av giftet upp i luften, och därför kan det vara farligt att vistas i samma utrymme som större mängder färsk stenmurkla eftersom man då kan få i sig giftet genom inandning. Gyromitrin kan orsaka funktionsstörningar i nervsystemet och kan skada lever, njurar och röda blodkroppar. Ämnet är också mutagent. Risken att bli förgiftad av att äta stenmurkla kan vara större hos individer med minskad avgiftningshastighet av MFH, hos vilka större mängder av MMH bildas från gyrometrin.

Förväxlingssvampar

Stenmurklan kan ibland förväxlas med tre andra murklor: blek stenmurkla (luktlös, hattkant är ofta inte fästad vid foten, oätlig), toppmurkla (hatt annorlunda vindlad, god matsvamp) och rund toppmurkla (hatt annorlunda vindlad, god matsvamp).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *