Hästraser: Brumby

Brumby är en australisk, förvildad hästras. Idag finns det runt 300 000-600 000 brumbys och antalet ökar för varje år som går, trots att den hårda miljön dödar tusentals av dem årligen.

Utseende

Brumby är en varmblodshäst vars mankhöjd ligger på runt 145-155 cm. Eftersom de är vilda kan deras päls ha alla möjliga färger. De är väl anpassade efter det torra och heta klimatet i de australienska öknarna – bland annat har de en stark instinkt om att gräva efter vatten under årets torraste perioder. De är dessutom oerhört snabba och alerta, med starka ben och slittåliga hovar.

Historia

De första hästarna som kom till Australien var främst europeiska och indonesiska raser som exporterades år 1788 från Sydafrika. I senare år transporterades även engelska och arabiska fullblod till Australien. Ättlingarna av dessa hästar är dels den australiska boskapshästen som avlades i fångenskap, dels brumbyn som förvildades och utvecklades efter miljön.

På 1960-talet hade hjordarna blivit ett så stort problem att myndigheterna beslutade om en omfattande avskjutning. En hjord på över 8 000 hästar sköts utanför Brisbane efter att ha jagats med både flygplan och terrängbilar till alla var döda. När väl jakten var över hade 17 000 hästar skjutits på tre mindre områden. Denna slakt av hästarna ledde till protester från hela omvärlden och det hålls debatter om händelsen än idag.

Unikt flocksystem

Brumbyn har ett unikt system i sina flockar. De delar upp sig i två grupper: en så kallad haremgrupp, som består av en stark hingst, stona och deras föl, och en så kallad ungkarlsgrupp, som består av ungre hingstar, ofta söner till de ston som finns i huvudflocken. Ungkarlsgruppen hjälper till att skydda stona och fölen från utomstående hot, medan ledarhingsten och ett ledarsto håller koll att allt står rätt till inom flocken.

Används inte inom ridsport

Eftersom brumbyn är en vildhästart finns det väldigt få som blir tämjda, även om de blir tämjda kan de inte mäta sig inom ridsport mot andra, mer kontrollerade raser. Därför finns det inget större intresse från folk att fånga och tämja brumbyn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *