Sveriges landskapsdjur: Södermanland – Fiskgjuse

Fiskgjusen (pandion haliaetus) är en av världens mest spridda hökfåglar.

Utseende

Fiskgjusen har en nästan vit undersida med tydligt markerade mörka streck vid vingarnas framkant och översida, samt vid nacken och över ögonen. Deras ovansida är spräcklig i brunt, svart och vitt, och deras bakhuvud är prydd med en yvig tofs. Den blir 55-60 cm lång, med ett vingspann på 145-170 cm. Dess vikt är någonstans mellan 1,4 och 2 kg.

Diet och bon

Som namnet säger äter fiskgjusen endast fisk. Med dess yttertår som vänds bakåt, näsborrar som kan stängas och vassa fjälliga tår som hjälper den att hålla fast fångade byten är den perfekt formad för dess diet. De kan bära fiskar som väger lika mycket som de själva gör, men brukar hålla sig till byten på runt 3 hekton, eftersom de har en tendens att inte bygga sina bon i närheten av vattnet, trots den strikta fiskdieten. De kan häcka flera kilometer från närmaste sjö och bor helst långt inne i skogar, särskilt i tallar.

Monogama fåglar

Fiskgjuse tillhör de fåglar som skapar par som sedan håller ihop resten av livet. De oparade hanarna bor alltid på samma plats år efter år, men inte honorna. Fiskgjuse tillhör de fåglar som är monogama och håller ihop med sin partner för resten av livet.

Ruvning och ungar

Honan kan lägga upp till fyra ägg i slutet av april. Äggen är kanelfärgade och är ungefär lika stora som hönsägg. Honan ruvar ägget upp till fem veckor innan de kläcks. Efter bara åtta veckor är ungarna flygfärdiga.

Fågelns status

Fiskgjusen är inte en utrotningshotad art. Den minskade kraftigt under 1960- och 1970-talet på grund av att många jordbrukare använde pesticiden DDT på sina fält, men efter att DDT blev förbjuden och många länder införde jaktförbud på fiskgjusen kunde fågeln återhämta sig och nuförtiden finns det runt en halv miljon av dem runt om i världen.

Fågeln är fridlyst i Sverige och är känslig för förändringar, vilket gör det svårt att avgöra om det går bra eller dåligt för arten. Den blir lätt stressad om för många människor uppehåller sig för länge i boets direkta närhet, så om du vet att det finns ett fiskgjusbo i närheten där du promenerar, försök hålla dig undan.

2 thoughts on “Sveriges landskapsdjur: Södermanland – Fiskgjuse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *