Sveriges landskapsblommor: Norrbotten – Åkerbär

Åkerbär (rubus arcticus) är en art i hallonsläktet.

Utseende

Åkerbär är en liten och sirlig växt. Dess kronblad är oftast mörkt rosenröda, men det finns de som istället får blekrosa blommor. Blommorna är enkönade, men både han- och honblommor kan sitta på samma planta. Den har trefingrade blad vars skivor nästan är rutformiga. Den får ett endaste stort, mörkrött/svartrött bär som smakar som en blandning av hallon och smultron. Åkerbär blommar mellan juni och juli, och deras bär är redo att plockas redan i augusti.

Utbredning

Som dess latinska namn insinuerar är åkerbär en växt som trivs i kalla områden. Därför är växten vanligast i de norra delarna av Asien, Nordamerika och Europa. I Sverige kan man hitta dem i de landskap som ligger mer norrut än Värmland. De finns mest utmed kusten, men kan även förekomma i fjälltrakterna. De föredrar att växa vid fuktig gräsmark, dikeskanter, vägrenar och skogslegor.

Hybrider

Åkerbär förväxlas ofta med en liknande art, stenbär. De är så lika att de ibland till och med korsar sig med varandra: när detta sker skapas en hybrid, bäverbär. I mer kontrollerad miljö har man korsat åkerbär med alaskaåkerbär för att skapa en hybrid som kallas för allåkerbär. Allåkerbär har fördelen att de kan odlas över hela Sverige, men beroende på vem man frågar är det oklart om deras bär är lika goda som åkerbärens.

Extremt goda bär

Åkerbären är en populär bärsort, både för dess ljuvliga smak och att de inte är lika lätta att få tag som andra bär p.g.a. att en planta endast producerar ett bär under året. Precis som med de flesta ätliga bär finns det mycket man kan använda bären till. Bären används nästan alltid till någon av rätterna som serveras under Nobelmiddagarna och oftast då efterrätterna. Sylten som görs på åkerbär är en delikatess och serveras oftast tillsammans med glass. Dessutom finns det en finsk likör, Mesimarja, som får sin smak från åkerbär.

One thought on “Sveriges landskapsblommor: Norrbotten – Åkerbär

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *